förlossning i bil?

Sedan Sollefteå BB stängdes har 3 barn fötts på vägen till BB. En i ambulans, en i taxi och en i privat bil. Låter ju galet eller hur!?! Men: det viktiga är kanske inte att de föddes på väg till BB utan att de var friska?
 
Varje år läser man om barn som har "bråttom ut" och föds på väg till förlossningen. (har hänt många på motorvägen mellan Norrtälje och Danderyd tex) Skillnaden är att i Sollefteå är det helt nytt och man har "skrämt upp" de stackars blivande föräldrarna genom att dels skriva väldigt mycket kring det hela och även gått ut stort med "Kurser i förlossning i bil", där det känns som att man liksom redan har bestämt sig för att barnen kommer att födas i bilen. 
 
Jag menar inte att man ska föda barn i bilen, men jag menar att man faktiskt har oroat blivande föräldrar lite i onödan med allt det här. En förlossning tar ju ofta ex antal timmar och på den tiden hinner man, gott och väl, ta sig till den vårdinrättning man ska. Bor man långt ifrån får man ju ha det lite i åtanke, att man åker tidigare än vad man blivit informerad om. 
 
Att föda barn ska inte vara ett orosmoment och man ska absolut INTE behöva lägga en massa energi på att tro att man kommer att föda i bilen. Många av de som föds på vägen in skulle inte hunnit in oavsett om de skulle åka några mil extra eller inte. Jag menar alltså att dessa 3 födslar kanske ändå hade skett på vägen in, även om Sollefteå BB var öppet. Det kan vi ju inte veta. Och det absolut viktigaste är att mamma och barn mår bra. 
 
Jag är absolut INTE för att lägga ner BB-av delningar, men jag är inte heller okej med att man skrämmer upp blivande föräldrar på det här sättet. Att föda barn är det häftigaste en människa kan vara med om. Man oroar sig så mycket ändå, inför den nya situtationen, och därför tycker jag att det här har gått lite "över styr". 
 
That´s my opinion!