Blogga eller Vlogga eller varför inte både ock?

*hahaha*
Hade en konversation med äldsta dottern F på snap ...
 
Jag. "Jag tänker bli youtuber"
F: "Jag visste att den här diskussionen skulle komma upp! Jag kanske inte svarar just nu, för jag måste sova"
 
Okeeej??? Undrar om hon ska ha en lååång utläggning - eller vad tror ni? *asg*
 
... den här morsan är inte som alla andra ;) 
 
tjing tjing!
 
Ps vill ni också kika på min story på snap så heter jag jennyanne69 där :) Bli inte rädda över vad ni får se bara :) ds.

Läxor?

Nu måste jag bara skriva av mig ... jag växte upp på 70-talet, började klass 1 hösten 1976, och slutade 9:an 1985 (och under tiden hann jag byta skola också, då vi flyttade till Jämtland <3 ). Under det tidsspekrat fick man läxor. Vi hade läxor i alla ämnen. Ibland lite fler och ibland lite mindre. Man fick engelska glosor att lära sig till nästa lektion, för att man skulle förstå texten vi arbetade med. Vi hade svenskaläxor i form av "svårstavade ord" vilket var kämpigt, men väldigt nyttigt. Man fick då lära sig saker som att "alltid stavas alltid med 2 L och aldrig stavas aldrig med två L" tex ... vissa ord hade man väldigt svårt för att lära sig men då de åkterkom gång på gång så lärde man sig till slut. 
 
I dag är jag mamma till två halvvuxna (nu skulle de nog slå mig, men de är "bara" 20 + 22 och den yngsta bor fortfarande hemma, så ... ja, de får stå ut med att bli kallade "halvvuxna" - jag skriver ju vad jag vill i min blogg *hahaha*) Då de började skolan var det helt annorlunda ... 
 
1. Då vi skulle lära oss bokstäverna hade vi en viss "runda" vi fick göra. Först fick man lära sig i vilken ordning strecken i bokstaven/siffran skulle skrivas, sedan fick vi stå med en pensel och vatten och liksom "skriva" dem på "gröna tavlan" - tills man kände att det "satt" liksom, då fick vi börja skriva på papper och till slut fick man ner dem på en papper med ränder ... Detta har mina barn INTE fått göra. Jag vet inte, men lärarna sa bara: "Det kommer med tiden..." Jag kan säga att än idag skriver min äldsta dotter bokstäver/siffron nerifrån och upp, vilket då också gör att det inte funkar att skriva "skrivstil", men det har de knappt ens fått lära sig ... 
 
2. Svåra ord och felstavningar ... vi hade då "läxförhör" på de ord vi skulle lära in, medan mina barn har endast fått höra: "Det kommer med tiden..." 
 
3. Huvudräkning. Vi NÖTTE verkligen in detta med plus, minus och gånger ... och vad har mina barn fått gjort? Jo, lite traggling har de nog haft, men det var väldigt slappt och lika där: "Det kommer med tiden ..."
 
4. Geografi. Vi hade förhör/prov på olika huvudstäder/länder/landskap osv. Jag tyckte det var jätteroligt att lära mig detta, men ... mina barn kan knappt vilka länder som ligger i vilka världsdelar ... de är (och det håller de med om själva) URUSLA på Geografi ... 
 
Ja, jag ska inte trötta ut er mer för jag tror ni förstår var jag vill komma. 
 
Ett problem med läxor idag är väl att vårt samhälle ser annorlunda ut. Då jag gick i skolan var många mammor (tex min) hemmafruar. Men: jag hade 3 småsyskon där hemma som tog hennes tid, så eg har hon nog aldirg engagerat sig så mycket i mina läxor. Jag har väl bett henne att "förhöra" mig ibland, men det funkade bra att göra läxorna antingen med kompisar eller själv. 
 
Jag var inget "geni" i skolan, men jag hängde med. Och jag anser att det jag lärde mig genom läxorna, det har jag mycket med mig i dag och resten av livet. Jag kan se ett stort "glapp" i undervisningen idag (eller i af för ca 10 år sedan då mina barn gick i skolan) 
 
Många idag säger att "Vi vuxna tar ju inte med oss jobbet hem, så varför ska våra barn behöva göra det?" Och jag kan hålla med i det. Då barnen idag oftast går på Fritids efter skolan, blir hämtade, äter middag och sedan är det bara en liten stund tills de ska gå och sova. Men, om man nu inte ska ha några läxor i skolan, då kanske vi måste arrangera läxläsning efter skoltid (på fritids?) eller så kanske man rent av får förlänga terminerna och korta ner sommarlovet (är ju många länder som har så, alt 3 terminer/läsår) eller kanske lägga till ett helt år i grundskolan? 
 
Självklart ska man inte vara ÖVERHOPAD av läxarbete. Det måste finns någon rimlig gräns, och den måste ju även vara i proportion till barnets ålder och behov. Vissa barn har "handikapp" i form av olika sjukdomar, men nu pratar jag om barn som INTE har det. Men visst 17 kan de ha läxor! Vi läser i tidningar hur dålig vår svenska skola är jämfört i andra länder. Vi försöker att ha kvalificerade pedagoger och jag är säker på att de gör så gott de kan. De stora klasserna är säkert också ett problem i det hela. Vi var inte så stora klasser, men faktiskt har mina barn vuxit upp i en liten byskola och inte haft några stora klasser de heller. 
 
Ja ni ... åsikterna i detta är många och jag är inte helt emot det här med läxfri skola, men man måste då lösa det på något annat sätt. Någonstans måste liksom tiden tas ifrån. Det gäller bara att hitta NÄR och VAR det ska göras på bästa sätt.
 
Tjing tjing! 

"...han är så BÖG"

En kompis till mig vet att jag inte är så förtjust i Ernst. Alltså, jag har väl eg inget emot honom heller, men jag väljer snabbt att byta kanal, då jag inte klarar av att se hans program. 
Detta ville hon nu "retas" med mig om och skrev därför på FB: "J nu börjar Ernst!!!" och jag svarade att jag ser en annan kanal ... so far so good.
 
Men helt plötsligt skriver någon av hennes vänner (en man): "Ernst är så BÖG!" och då jag ju var taggad i inlägget hamnade det på min sida. Jag skrev genast: "Hur är man då?" och fick till svar: "Som Ernst". vilket jag då besvarade med: "Trodde vi kommit längre 2017. så här i pride-tider och allt" och människan ger sig liksom inte, utan skriver: "pride och pride, Ernst är bög i alla falll" ??? Altlså, hur omogen får man vara? 
 
Jag kunde då inte låta bli utan skrev att min lillebror är homosexuell och har 0 gemensamt med Ernst så jag förstod inte hans inlägg, och då fick jag tillbaka något om : "Coolt det tog skruv" ??? Jag tog bort taggen, så jag slipper se eländet på min sida, men ... 
 
Är det verkligen så vi uttrycker oss idag? Mig veterligen är Ernst hetrosexuell, eller kanske bi, vad vet jag lixom, men VEM har rätt att sätta denna "stämpel" på honom? Helt utan några belägg? Är det så att alla homosexuella är på ett visst sett? Jag känner flera stycken och ingen av dem är den andra lik, så jag blir lite beklämd över att någon ens tänker så, 2017 !?! Det är SORGLIGT att man måste sätta sådana ord på folk. Folk är folk, oavsett om de är röda, gröna, svarta, gula, blåa, homo, hetero, queer, ja vad sjutton man kan komma på... 
 
Sorgligt!!! Sååå Sorgligt!!! 
 
Enligt FB är den här människar född 1964 ... ännu sorgligare, eller vad tycker ni?
 
Pride-kram/J
 
 
RSS 2.0