Måste man handla kl 23 på kvällen?

Då jag var liten (ja, jag veeet, det ÄR länge sedan) stängde butikerna kl 18. På den tiden var de flesta mödrarna hemma med barnen medan mannen jobbade.
 
Då jag själv fick barn hade butikerna öppet till ca 20 - utom 1 dag/vecka då det var öppet till 21(eller 22) EN dag/vecka, då typ "alla" mammor åkte och handlade
.
 
Sedan dess har öppettiderna ökat och ökat, och idag är det helt okej att jobba mellan kl 5-24 enligt avtalen. Det man kan undra är ju : måste man verkligen handla kl 23 på kvällen? Borde man inte kunna planera sitt liv och sina inköp bättre? 
 
En annan aspekt är det här med barnomsorg. Många inom handeln är ensamstående föräldrar och var ska de lämna sina barn då de jobbar kväll? Hur många "Nattis" finns det där du bor? Och NÄR ska barnen få umgås med sin förälder? De sover ju - garanterat - då man kommer hem.
 
Det har ju även visat sig att våra barn blir mer och mer stressade, och det är mycket oroväckande, tycker jag. 
 
Handlarna vill ha öppet mer, de anser att de "förlorar pengar" om de inte har öppet, men hur mycket är personalens välmående värt? När ska vi börja prioritera personalen/människan? 
 
Till råga på allt är det väldigt många som har väldigt små kontrakt inom handeln. Många har 11-13% på sina kontrakt, men jobbar mycket mer. Det som händer är att de inte kan ta några lån, inte hyra någon lägenhet osv för de har så få kontrakterade timmar. De kan inte heller planera sina liv, då de inte vet om och när de får hoppa in och jobba. Är detta stressande? Hm...
 
Hur många är det som tycker att man ska få vara hemma och "skrota runt" under julhelgen?
 
Butiken jag jobbar i har stängt på juldagen, men annandagen drar det igång igen. Många får lämna sin familj över julhelgen för att jobba- medan "alla andra" är hemma. Måste man kunna handla på "röda dagar"? 
 
Åter igen: vi förlorar pengar ... (trots att personalen är dyrare på röda dagar)
 
Finns ju dock yrkesgrupper som inte kan bry sig om röda dagar, som räddningstjänst, polis och vården.
 
Då man jobbar inom vården är det ju en annan sak. Man kan inte bara låsa dörren och låta patienterna "klara sig själva" under tiden man har stängt. Räddningstjäns och polis måste alltid finnas.
 
Men i butiker?
VEM styr NÄR du ska handla? Jag skulle vilja säga du själv, men det håller inte riktigt idag. De sena öppettiderna och tillgängligheten har gjort att vi hamnat i ett mönster som är svårt att bryta.
 
Det enda som jag tror kan styra är om vi slutar handla dessa tider, så att verksamheten verkligen "blöder" och förlorar pengar- då kanske även vi kan få vara hemma på röda dagar, eller vad tror ni?
 
Jodå, jag veeet att många vill jobba dessa dagar pgr av obtillägg, men i det långa loppet tror jag att även de mår bättre av att få vara lediga
 
over and out!
#1 - - Tanten:

Så är det, vi är så bortskämda att bara handla när det faller oss in. Själv har jag ett förflutet inom handel på slutat av -60 talet tills 1974 då jag fått nog. Ändå hade vi inte öppet längre än till 18,00 på vardagar, 9- 13 på lördagar och söndagar stängt. Minns en sommar då lördagsöppet till 14,00 infördes över semestern för turisternas skull. Sedan i sept. var det ett ramaskri när det gick tillbaka till 13,00 igen.
Julafton stängdes kl. 12,00. Vet en Jul när klockan närmade sig stängningsdags och chefen tyckte nu tar vi isär köttkvarnen för ingen kommer väl så här dags och köper färs, alla har väl gjort köttbullar nu. Kl. 12,10 knackade det på bakdörren och in kommer en äldre tant i mina ögon då. 55år eller så." O, käre nån, har ni redan stängt. jag som inte köpt färs än till köttbullar. Vad gör man. Allt för kunden. Ihop med kvarnen, mala och så göra om hela alltet igen med att diska den. Detta var en ganska stor "VIVO-Hall. Vi i personalen ( 3 kvinnor och chefen och hans bror som var ägare) fick städa varje dag. Putsa dörrarna som bestod av glas, stora skylltfönstrena en gång i veckan. tvätta alla golv, diska allt i charken som även skulle plockas in stora kylrummet. detta tog oss 1,5 timma efter stängningsdags.
nej skulle aldrig vilja jobba inom handel igen även om det i dag är helt andra förhållanden för personalen när det gäller städningen. Själv handlar jag av princip aldrig en söndag eller en helgdag. Någon enstaka gång i panik, men det går att planera i dag såsom förr. ( och aldrig nu som pensionär)

Svar: Så himla skönt att höra att du i princip aldrig handlar söndagar eller helgdagar. Det är just det vi behöver göra för att få bukt med det här: sluta gå till affären kl 22 på kvällen osv så det inte lönar sig för företaget att ha öppet. Tack för din kommentar!
Jenny Höök