1

Måste man handla kl 23 på kvällen?

Då jag var liten (ja, jag veeet, det ÄR länge sedan) stängde butikerna kl 18. På den tiden var de flesta mödrarna hemma med barnen medan mannen jobbade.
 
Då jag själv fick barn hade butikerna öppet till ca 20 - utom 1 dag/vecka då det var öppet till 21(eller 22) EN dag/vecka, då typ "alla" mammor åkte och handlade
.
 
Sedan dess har öppettiderna ökat och ökat, och idag är det helt okej att jobba mellan kl 5-24 enligt avtalen. Det man kan undra är ju : måste man verkligen handla kl 23 på kvällen? Borde man inte kunna planera sitt liv och sina inköp bättre? 
 
En annan aspekt är det här med barnomsorg. Många inom handeln är ensamstående föräldrar och var ska de lämna sina barn då de jobbar kväll? Hur många "Nattis" finns det där du bor? Och NÄR ska barnen få umgås med sin förälder? De sover ju - garanterat - då man kommer hem.
 
Det har ju även visat sig att våra barn blir mer och mer stressade, och det är mycket oroväckande, tycker jag. 
 
Handlarna vill ha öppet mer, de anser att de "förlorar pengar" om de inte har öppet, men hur mycket är personalens välmående värt? När ska vi börja prioritera personalen/människan? 
 
Till råga på allt är det väldigt många som har väldigt små kontrakt inom handeln. Många har 11-13% på sina kontrakt, men jobbar mycket mer. Det som händer är att de inte kan ta några lån, inte hyra någon lägenhet osv för de har så få kontrakterade timmar. De kan inte heller planera sina liv, då de inte vet om och när de får hoppa in och jobba. Är detta stressande? Hm...
 
Hur många är det som tycker att man ska få vara hemma och "skrota runt" under julhelgen?
 
Butiken jag jobbar i har stängt på juldagen, men annandagen drar det igång igen. Många får lämna sin familj över julhelgen för att jobba- medan "alla andra" är hemma. Måste man kunna handla på "röda dagar"? 
 
Åter igen: vi förlorar pengar ... (trots att personalen är dyrare på röda dagar)
 
Finns ju dock yrkesgrupper som inte kan bry sig om röda dagar, som räddningstjänst, polis och vården.
 
Då man jobbar inom vården är det ju en annan sak. Man kan inte bara låsa dörren och låta patienterna "klara sig själva" under tiden man har stängt. Räddningstjäns och polis måste alltid finnas.
 
Men i butiker?
VEM styr NÄR du ska handla? Jag skulle vilja säga du själv, men det håller inte riktigt idag. De sena öppettiderna och tillgängligheten har gjort att vi hamnat i ett mönster som är svårt att bryta.
 
Det enda som jag tror kan styra är om vi slutar handla dessa tider, så att verksamheten verkligen "blöder" och förlorar pengar- då kanske även vi kan få vara hemma på röda dagar, eller vad tror ni?
 
Jodå, jag veeet att många vill jobba dessa dagar pgr av obtillägg, men i det långa loppet tror jag att även de mår bättre av att få vara lediga
 
over and out!
0

Måndag med vägning och lite annat pyssel

Japp! I dag var det ju vägdag igen - jippie! Veckan som varit har jag ätit 1 st daim, 1 stor kanelbulle (var ju kanelbullens dag), 1 bytta varma chips (på bion), 1 lunch och så ett gäng finncrisp med ost (då kvällssuget slår till) och .... minus 2,2 kg och totalt - 8,2 kg!!! YES! Känns som att jag hittat balansen, faktiskt. Det går inte jättefort, men vem har bråttom (obs! Nu försöker jag övertala min hjärna)? Men det känns som att det är hållbart, och DET är det viktigaste! 
 
Dotter F skulle jobba kväll, men fick lov att åka in till huvudkontoret innan jobbet, inför Master Barista utbildningen. Så då blev det ingen hemma med hundarna. Så jag har nu stannat hemma några timmar extra så att de sedan kan vara själva en stund innan dotter A och svärsonen D kommer hem ifrån jobbet. 
 
Jag HATAR att missa kursen, men ska i af åka in snart så jag missar bara halva dagen. Och imorgon är det meningen att vi ska bli "färdiga" Skyddsombud - spännande! 
 
Puss puss!
 
0

ojojoj!

Ja, ni förstår säkert tystnaden: Jag spårade ur! Men är back-on-track igen och det känns jätteskönt. Har varit på kurser och konferenser och vissa dagar har jag ätit lunch och vissa inte. Men det har fungerat över förväntan måste jag ändå säga. 
Ja, jag råkade irra bort mig lite, men nu är jag på rätt väg igen och trots en uppgång i mitten så hade jag i morse gått ner 8,2 kg sedan start, så i morgon bitti kommer den "riktiga" veckorapporten!
 
En annan "ny" sak i livet är att jag nu bestämt mig för att börja jobba 25% från och med den 7/11. 25%=2 tim/dag x 4 dagar i veckan. Jag får då inte plocka varor och inte stå i kassan, så jag har själv sagt att det väl är bra med en till på "golvet" över luncherna, så troligtivs blir det mellan 11-13 eller 12-14.
 
I morgon börjar dottern A och svärsonen D på nytt jobb. I 10 veckor ska de packa alla jultidningar och premier som beställs från "Jultidningsförlaget". Heltidstjänster och det är ju suveränt att få dels pengar men också att ha det på sitt cv. Kommer bli slitigt för dem, men också väldigt roligt tror jag.
 
Dottern F har blivit en av 5 utvalda ifrån hela Sverige som ska få Espresso House´s utbildning till att bli "Master barista" - blir man stolt eller??? (svar.JA!) 
 
Den här veckan blir det Skyddsombudsutbildning mån+tisdag, repskapsutbildning på onsdag och på torsdag kommer Erik ifrån Folksam till oss och har enskilda försäkringssamtal. Så 4 dagar med fackliga uppdrag blir det :) 
 
Återkommer med morgondagens viktrapport!
 
tjing tjing!
 
 

Liknande inlägg