Öppet inlägg till Försäkringskassan

Hej FK!
 
Vet ni, för lite mer än 2 år sedan fick jag ont i min högerarm. Jag tänkte inte så mycket på det, men till slut sa mina kollegor att jag nog "borde gå och kolla upp det där". Men jag älskar mitt jobb, så jag fortsatte några månader till ... tills jag en morgon vaknade med svullen arm som knappt gick att röra pgr av smärtan. 
 
Blev till att söka läkarvård och jag blev sjukskriven fram till min semester. Den sommaren var den varmaste och skönaste vi haft, och jag i stort sett bodde ute på vår altan. Tyvärr gjorde värken att jag inte kunde "göra" så mycket som jag kanske hade velat, men jag tänkte inte så mycket på det då.
 
När semester närmade sig sitt slut var armen fortfarande inte bra, så jag sökte läkarhjälp igen. Läkaren trodde då att det var en sk "Tennisarmbåge" och med lite sjukgymnastik, en cortison spruta och sjukskrivning skulle jag bli bra. Men veckorna gick och jag blev inte bra. Till slut fick jag en remiss till en ortoped. Vårdgarantin säger att jag ska träffa en specialist inom 3 mån och det var ganska precis vad det tog tills jag fick tiden hos honom. Han bestämde direkt att han ville operera armen och skulle förlänga senan i underarmen då det troligtvis var den som var "för kort". Sedan tog det ganska precis 3 mån innan det blev operation, allt pgr av vårdköerna. 
 
Tyvärr hjälpte inte operationen mig. Armen gjorde fortfarande ont, och till slut ville min ortoped remittera mig till en av Sveriges främsta underarmskirurger. Sagt och gjort, och åter igen : 3 mån innan jag fick en tid, och sedan "bara" 2 mån till en ny operation, av armbågen. Nästan ett helt år har jag alltså stått i "vårdkö" - jag lovar, det är INTE vad jag ville, men jag kunde inte göra så mycket mer än det jag gjorde (ringde och försökte skynda på + sa att jag kunde ta en snabb tid, vid återbud). 
 
 Tyvärr läker inte tiden alla sår, och min arm är fortfarande inte bra. Jag lever med smärta- 24/7 och måste ta smärtstillande varje dag för att orka mig igenom dagen. Surt,verkligen!!! 
 
I mars gjorde jag och min butikschef en "Rehabplan" som även min läkare godkände. Han skrev på sjukintyget att han ville ha ett möte med oss och FK´s handläggare, men ... hon hördes inte av? Inte förrän efter 2 mån fick han tag i henne och då sa hon att "Efter ett år är det inte aktuellt med någon rehabilitering". Hon var inte ens intresserad av att ha något "avstämningsmöte"??? I samma veva fick jag ett brev där det stod att FK övervägde att dra in min sjukpenning. Jag fick några veckor på mig att inkomma med synpunkter på detta, och naturligtivs gjorde jag det. 
 
Men: FK beslutade ändå att jag inte skulle få någon mer sjukpenning efter den 8/5 i år pgr av att de inte anser att jag är 25% nedsatt mot ALLA jobb som finns på arbetsmarknaden? Hur bedömer man att en obrukbar högerarm, på en högerhänt, inte orsakar 25% nedsättning?
 
Jag fick då EN DAG på mig att gå till Arbetsförmedlingen och anmäla mig som arbetslös (fastän jag ju har en tjänst på 85%) Om jag inte gjorde detta skulle de ta bort min SGI (SjukpenningGrundandeInkomst). Så naturligtivs gjorde jag det! Jag skrev även en överklagan och får ett svar: "... det är många som överklagar just nu och därför räknar vi med en handläggningstid på minst 20 veckor" - TJUGO VECKOR!?! (jag fick EN DAG, och de ska ha FEM MÅNADER-MINST)
 
"Säg upp dig och gå på a-kassa" var vad handläggaren på FK uppmanade mig till. Men A-kassan är ju inte någon "Sjuk-kassa"?!?
 
Som tur är har jag en vettig arbetsgivare som låtit mig vara typ "tjänstledig utan lön" så länge som läkaren tycker att jag inte klarar av jobbet. 
 
Och vet ni: Jag blev inte friskare av att bli fattig!?? Visst är det konstigt? Och fastän det gått så här lång tid så VILL jag tillbaka till mitt jobb!?! Är inte det Märkligt? Efter så här lång tid borde jag ju ha blivit en folkskygg soffpotatis, eller ??? Men Nej, jag vägrar det!
 
Jag har nu börjat jobba 25% för att se vad jag kan klara av på mitt arbete, för att kunna trappa upp allt eftersom - och jag njuter av att vara där! 
 
Varje dag får jag höra historier som liknar min egen, där FK har satt sig över läkarnas beslut och anser sig ha rätt att styra folks liv: En släkting till mig har kämpat med sin cancer de senaste åren och jobbade 25%, men fick "order" om att jobba 100% för hans dagar var "slut" !?! En annan bekant berättade om sin svåger, som "gått in i väggen" och jobbade 50%, men nej då, hans dagar tog också slut, så nu måste han antingen jobba 100% eller "Byta jobb"...man undrar ju om "väggen" är mjukare för att man byter jobb? Ja, det finns många många fler liknande historier, tyvärr ... 
 
Skapar inte allt detta ännu mer press på den sjuke??? Allt det här om "Laget Sverige", hjälper det verkligen oss som faktiskt är sjuka? "Vi har tagit bort taket i sjukförsäkringen" jomen eller hur, det har ni, men det här är ju eg "samma sak"..? 
 
Och, som sagt: MAN BLIR INTE FRISKARE FÖR ATT MAN BLIR FATTIG !!!
 
(hade jag inte haft min man hade jag ju blivit tvingad att säga upp mig och gå på a-kassa, för att överleva, men även a-kassan har sina regler, och de dagarna tar också slut, och jag har väldigt svårt att se att någon arbetsgivare där ute skulle anställa mig med min obrukbara arm, eller min cancersjuke släkting, eller han som gått in i väggen osv osv det finns MÅNGA där ute i samhället!) 
 
Ja, det var nog det jag ville berätta för er ... 
 
 
Mvh
Jenny