I dag är en vanlig dag ... Måsdag!

Ja, mitt i långhelgen så infaller det ju faktiskt en helt vanlig fredag... den här dagen är inte en dag då man åker och handlar i Norrtälje. Varför? Jo: för alla sommargästerna är där! 
 
Det här med sommargäster är lite speciellt. Jag tror ingen som inte bott/bor här kan förstå det här fenomenet. Visst, de som bor på Gotland har många turister, och likaså många andra ställen, men det är skillnad på turister och sommargäster. Hur? Jo, Turisterna kommer och går i veckoperioder, de kommer ett litet tag, trängs och sedan åker de vidare. Sommargästerna flyttar ut. De har sina stugor dit de åker och stannar, under hela sommarperioden. Först på helgerna men sedan hela veckorna/månaderna. Och: I och med att de "bor" här så handlar dem... inte bara mat och snacks för veckans lyx, utan allt - och då menar jag ALLT! 
(om man är på 1 veckas semester som turist går man ju sällan in och köper sig en vedklyv, eller en självgående gräsklippare - DET gör man som sommargäst!)
Jobbar ju själv i en sådan butik där vi har just "allt", så jag har sett det på nära håll. Även för 25 år sedan, då jag satt i Kassan på "Robin Hood" så kom de och handlade... först på onsdags-kvällen, och sedan på fredagen - eftersom det är en "vanlig dag". 
 
Och den här vanliga dagen i år är bland den bästa för handlarna här - för det REGNAR !!!( Finns inget bättre då det handlar om sommargästerna för då det regnar har de inte så mycket att göra i sin stuga, på sitt "land", och då sysselsätter man sig - genom att åka in och handla! )
 
I Norrtälje är sommarhandeln större än julhandeln, och det talar ju sitt tydliga språk. 
 
Men: Visst är det bra med sommargäster som handlar, och som gör att staden lever upp lite, men det finns också nackdelar. De är t ex inte vana vid att ta det lugnt. Att vänta i en kö kan vara en traumatisk upplevelse för en sommargäst, och att vara vänlig är inte alltid deras melodi. 
 
En gång hör jag en "Mås" (ja, vi kallar vissa av dem det ibland för att likheten är slående: de skränar och skitar ner) i kön på Ica Maxi Flygfyren säga: "Jag tycker att de som bor i Norrtälje borde handla i veckorna istället för på helgen, de veeet ju att vi kommer ut på fredagen !!!" 
 
URSÄKTA ??? Vi jobbar i veckorna vi med och många av oss HINNER inte handla, samt att då kan ju måsarna handla inne i stan - innan de åker ut? Eller??? 
 
Nu har jag turen att kunna välja när och var jag vill handla, i och med att jag jobbar oregelbundna tider, och jag lovar: Jag anpassar mig - men inte för att "släppa fram" dem - utan för att UNDVIKA dem !!! 
 
Ha en trevlig vanlig fredag!